Wat is diabetes

De officiële naam voor diabetes of suikerziekte is diabetes mellitus (letterlijke vertaling: zoete doorstroming). Diabetes is een chronische stofwisselingsziekte, die iedereen kan overkomen. Sommige mensen hebben wel meer kans om het te krijgen dan anderen.

Er zijn meerdere typen diabetes. De meest voorkomende zijn diabetes type 1 en type 2. Type 1 wordt gekenmerkt door een acuut insulinetekort het lichaam maakt zelf geen insuline meer aan. Glucose kan dan niet meer worden opgenomen in de cellen. Om toch aan brandstof te komen gaat het lichaam vetten verbranden maar hierbij komen zuren vrij. Insuline weerhoudt het lichaam ervan om i.p.v. glucose vet te gaan verbranden maar in deze situatie is er geen insuline meer. Het gevolg is dat het lichaam gaat verzuren. Kenmerken verzuring: hyperventilatie, acetongeur adem en urine, braken en uiteindelijk coma.

Type 1 is altijd afhankelijk van het injecteren van insuline. De diabetesverpleegkundige zorgt voor de juiste instelling. Injecteren gebeurt tegenwoordig bijna altijd met een insulinepen. Om na te gaan wat de insuline doet wordt geadviseerd regelmatig de bloedsuikerspiegel te controleren met de bloedsuikermeter en de daarbij behorende testtrips.

Type 2 kenmerkt zich door 2 oorzaken: verminderde afgifte en insulineresistentie. Insulineresistentie betekent dat de cellen minder gevoelig zijn voor insuline bijvoorbeeld door overgewicht. Een verminderde afgifte doordat de alvleesklier op den duur uitgeput raakt. De alvleesklier moet meer insuline produceren bij een resistentie omdat er meer insuline nodig is om hetzelfde effect te krijgen, op den duur raakt die fabriek op en kan deze niet voldoende insuline meer aanmaken. Risicofactoren voor het ontwikkelen van diabetes type 2 zijn een erfelijke aanleg, ernstig overgewicht, een ongunstige vetverdeling, gebrek aan lichamelijke activiteit, roken en voedingsfactoren Behandeling: eerst aanpassen eetgewoonten en beweging, geen effect dan medicatie, geen effect insuline en medicatie of alleen insuline. Type 2 kan behandeld worden met medicijnen die de alvleesklier aanzetten tot het maken van meer insuline. Er zijn ook tabletten die het lichaam gevoeliger maken voor insuline. Het is belangrijk om de medicatie op de juiste tijd in te nemen. Hiervoor is eenpillendoosje een handig hulpmiddel. Er zijn ook pillendozen met alarm om u te waarschuwen dat het tijd voor uw medicatie is. Naast medicatie is bij type 2 diabetes een gezonde voeding erg belangrijk, een diëtiste kan u hierbij helpen. Ook is het erg belangrijk om voldoende te bewegen.

Het is goed om uw bloedsuikerspiegel eens te laten controleren, dit kan door het kopen van een diabetes zelftest. Maar ook bij de huisarts of bij gezondheidscentra of op gezondheidsbeurzen.







Gerelateerde producten

Bekijk alle diabetes in de zorgwinkel


Login met Facebook

----------------------- OF -----------------------

Log in met uw ZorgBeurs account





Wachtwoord vergeten?
----------------------- OF -----------------------

Registreren