Veel ouderen hebben als wens om zo lang mogelijk thuis te blijven wonen. Dat is heel goed te begrijpen, gezien het fijne vetrouwde gevoel dat zij bij dit huis hebben. Het kan als erg vervelend worden ervaren om plotseling te moeten verhuizen. Zeker op latere leeftijd is dit moeilijk en is het huis vaak nog de enige plek waar men zich nog prettig voelt. De betekenis van persoonlijke zorg is dat de oudere thuis verzorgd wordt en de zorgt krijgt die hij/zij nodig heeft. Het is dan ook erg begrijpelijk dat u meer informatie wil over het zolang mogelijk thuis blijven wonen. In dit artikel wordt antwoord gegeven op al uw vragen.

Wetten

Allereerst zijn er vele wetten waar u rekening mee moet houden. U zult uw zaken op orde moeten hebben wanneer u aan de slag gaat met het thuis wonen. Allereerst zult u een PGB moeten aanvragen. Het PGB aanvragen wil zeggen dat u een Persoons Gebonden Budget aanvraagt. Dit is een subsidie van de overheid. Hiermee kunnen mensen zelf zorg inkopen wat ze nodig hebben. Dit is erg prettig, omdat u zelf het beste weet welke zorg u nodig heeft. Wanneer u bijvoorbeeld hulpmiddelen of een huishulp wilt aanvragen kunt u bij de gemeente bekijken of u in aanmerking komt voor een PGB. Indien dit mogelijk is dan krijgt u de subsidie. Er komt echter wel iemand controleren of u het daadwerkelijk nodig heeft, om fraude te voorkomen. Schrikt u hier dus niet van.

Ook is er de AWBZ wet. Dit is een wet speciaal voor mensen die langdurige zorg nodig hebben. Wanneer u een zware zorgbehoefte heeft of een kwetsbare oudere bent heeft u 24 uur per dag, 7 dagen per week zorg nodig. Dit heet 24 uurs zorg. De AWBZ maakt dit mogelijk. Uiteraard wordt ook hier gecontroleerd of u in aanmerking komt voor deze wet. De Wet Langdurige Zorg wlz kan een goede uitkomst zijn voor ook bijvoorbeeld zwaar gehandicapten. In sommige gevallen is hiervoor een eigen bijdrage nodig.

Hulp in het huishouden

Huishoudelijke hulp kan erg fijn zijn bij de verzorging van ouderen thuis. Bij bijvoorbeeld de verzorging van dementerende ouderen kan een huishoudelijk hulp ook goed van pas komen. De hulp in het huishouden kan van alles voor u doen. Zo kan deze ervoor zorgen dat uw huis altijd schoon is wanneer u dat nodig heeft. Ook is de huishoudhulp er wanneer er boodschappen gedaan moeten worden of wanneer er gekookt moet worden. Dit is een fijne gedachte voor veel ouderen die te maken hebben met ouderenzorg. Het kan een enorme opluchting zijn wanneer het huis eindelijk weer schoon is of de persoon die u normaal gesproken helpt een dagje rust krijgt. Een hulp in het huishouden is dan ook zeker een aanrader wanneer u zelf niet meer zo goed aan de slag kunt in uw eigen huis, maar nog wel thuis wilt wonen. Langer thuis wonen zal een stuk aangenamer zijn. U kunt het uzelf ook makkelijker maken door een mobiele telefoon voor ouderen aan te schaffen. Zo bent u altijd bereikbaar en kunt u zelfstandig afspraken maken met de huishoudelijke hulp. Ook kan deze hulp u dan bereiken wanneer hij of zij bijvoorbeeld in de supermarkt staat.

Mantelzorg

Veel mensen kiezen niet voor mantelzorg. Het overkomt hen. Mensen die langdurige voor een ziek persoon zorgen en hiervoor geen geld krijgen, zijn mantelzorger. In Nederland zijn er zelfs meer dan 4 miljoen mantelzorgers. Het zijn van een mantelzorger is erg zwaar, omdat de mantelzorger in veel gevallen geen tijd heeft voor zijn of haar eigen baan. Meestal is de mantelzorger een bekende of familielid van de zieke of gehandicapte persoon. Denk hierbij aan de dochter of vader van de persoon die ziek is. Mantelzorgers zorgen er in veel gevallen voor dat de zieke nog lang thuis kan blijven wonen en daardoor niet naar een bejaardenhuis of verzorgingshuis hoeft. In de ouderenzorg zijn veel mensen mantelzorger. Dit doen zij door ouderen thuis te helpen. Mantelzorg is iets wat veel mensen overkomt, waarvan zij het gevoel hebben eigenlijk geen keuze te hebben. Echter is het vaak mogelijk om subsidie aan te vragen voor een huishoudelijke hulp.

Thuiswonende bejaarden

Thuiswonende bejaarden kiezen vaak voor particuliere thuiszorg, omdat zij dit persoonlijker vinden dan het zijn van een nummertje in een verzorgingstehuis. Daarnaast willen veel ouderen niet verhuizen. Dit is erg confronterend en emotioneel zwaar voor de ouderen. Het is echter niet altijd mogelijk om thuis te blijven wonen, dit hangt helemaal af van uw persoonlijke situatie. Er is wel veel hulp voor bejaarden thuis. Niet iedereen heeft voldoende tijd of geld om mantelzorger te worden. Daarnaast is het ook een vak apart, het is niet voor iedereen weggelegd. Een huishoudelijke hulp zal dan ook in veel gevallen nodig zijn. Veel familieleden kiezen ervoor om een korte ouderen verzorging opleiding te doen. Zo weten zij een beetje wat ze kunnen verwachten en ze kunnen ze de bejaarde ook zo goed mogelijk van dienst zijn. Ook dit is echter niet altijd mogelijk, wegens gebrek aan tijd bijvoorbeeld. Veel mensen vergeten dat ouderen naast goede zorg ook goede emotionele zorg nodig hebben. Alleen het lichamelijk verzorgen van de oudere is niet genoeg. Het is natuurlijk te begrijpen dat sommige mensen het te druk hebben voor dagelijks contact met ouderen. Daarom is gezelschap voor ouderen tegen betaling ook mogelijk. Veel studenten en andere mensen stellen zichzelf hiervoor beschikbaar.

Het verzorgingshuis

Tot slot is het nog altijd mogelijk om toch naar een verzorgingshuis te gaan. In sommige gevallen blijkt dit toch de beste oplossing. Een verzorgingstehuis wordt niet altijd vergoed en levert dan ook een eigen bijdrage. Dit wordt ook wel het eigen bijdrage verzorgingshuis genoemd. Wanneer u voor het eerst bent opgenomen in een verzorgingshuis betaalt u de eerste zes maanden een eigen bijdrage. Wanneer u tijdelijk in het verzorgingshuis blijft betaalt u ook een eigen bijdrage.Gerelateerde producten

Bekijk alle rollators in de zorgwinkel


Login met Facebook

----------------------- OF -----------------------

Log in met uw ZorgBeurs account

Wachtwoord vergeten?
----------------------- OF -----------------------

Registreren