Hulpmiddelen bij eten en drinken in de zorg

Wanneer u in de zorg werkt, of zorg nodig heeft, dan is het fijn om de juiste middelen tot uw beschikking te hebben. Wanneer u een aantal hulpmiddelen gebruikt bij het eten en drinken kan zorg krijgen en zorg verlenen een stuk makkelijker gaan. U zult dan meer plezier hebben aan het eten en het eten en drinken zal u waarschijnlijk ook vele malen beter smaken. Het is een hele bevrijding om hulpmiddelen te gebruiken die het eten en drinken vergemakkelijken. In dit artikel leest u alles over deze hulpmiddelen.

Wat zijn hulpmiddelen bij het eten en drinken?

Hulpmiddelen bij eten en drinken maken het u stukken makkelijker om te eten en te drinken. U kunt hierbij denken aan diverse onderdelen van het eten en drinken. Het kan bijvoorbeeld het koken vereenvoudigen of de maaltijd wat langer lekkerder houden zodat u langer kunt genieten van de maaltijd zonder voedsel te verspillen. Daarnaast kunnen hulpmiddelen ook gebruikt worden door de zorgverlener. Wanneer u een familielid of verzorger heeft die voor uw eten zorgt kan dit hem of haar heel wat tijd besparen. Een fijne gedachte voor uzelf en voor de ander.

Soorten hulpmiddelen bij eten en drinken

Er zijn vele soorten hulpmiddelen die het eten en drinken makkelijker en prettiger maken. Om u een duidelijk beeld te geven van het aanbod worden hieronder een aantal belangrijke en veelgebruikte hulpmiddelen neergezet. Zo kunt u rustig doorlezen welk hulpmiddel voor u het meest geschikt is. Raadpleeg een verzorger en vraag hem of haar of deze hulpmiddelen ook voor u handig zijn.

Warmhoudbord

Een warmhoudbord doet precies wat het zegt. Het houdt uw eten langer warm. Het bord heeft een afsluitdeksel die op het bord dient te worden geplaatst. Wanneer het bord afgesloten is kan de warmte minder makkelijk ontsnappen en zal het eten langer warm blijven. Dit is ideaal wanneer er grote partijen eten en drinken moeten worden gemaakt en het eventjes duurt voor het bij de zorgvrager is.

Aangepast bestek

Aangepast bestek komt in vele soorten en maten. Er is aangepast bestek voor mensen die niet veel gewicht kunnen tillen. Dit is een lichtgewicht bestek en maakt het makkelijk om alsnog het bestek op te tillen zonder dat het veel kracht kost. Deze zijn verkrijgbaar in zowel een dunne als een dikke grip. Het is maar net wat uzelf het fijnst vindt. Verder is er aangepast bestek met een aangepaste vorm, een boog erin. Dit maakt het gebruik makkelijker doordat de houding van de hand een stuk comfortabeler is. Daarnaast is er bestek met een speciale grip. Deze is fijn te gebruiken wanneer u gemakkelijk het bestek uit uw handen laat vallen. Het bestek met stevige grip zorgt ervoor dat het bestel minder snel uit de handen valt.

Boodschappenwagen

Wanneer u een boodschappenwagen aanschaft kunt u op een gemakkelijke manier boodschappen doen. U hoeft dan niet meer te sjouwen met zware tassen en kunt direct van de supermarkt naar huis lopen. Omdat het zo eenvoudig op huw borsthoogte staat hoeft u ook bij het uitpakken van de boodschappen niet de bukken of te tillen. Ideaal wanneer u verminderde kracht of last van uw rug heeft.

Drinkbeker

Een drinkbeker maakt het drinken makkelijker. Door het handige handvat hoeft u zich geen zorgen meer te maken dat het glas misschien uit uw hand valt. Doordat de drinkbekers veelal van fijn materiaal gemaakt zijn, hoeft u zich ook geen zorgen te maken dat de beker kapot gaat wanneer u deze toch laat vallen. Daarnaast zijn er verschillende inhouden beschikbaar waardoor u naar eigen behoefte drinken in kunt schenken.

Parkinson bestek

Wanneer u last heeft van Parkinson kan het moeilijk worden om bestek nog vast te houden. De kans is groot dat u het uit uw handen laat vallen of moeite heeft met eten op uw vork prikken. Parkinson bestek biedt hiervoor een perfecte uitkomst omdat het bestek compenseert voor de trillingen van het lichaam. Zo kunt u uw eten toch nog op een fijne manier eten zonder dat het bestek uit uw hand valt. De speciale grip zorg ervoor dat uw handen op een prettige manier om het bestek blijven. 

Hulp bij eten en drinken protocol

Voor veel zorgverleners is het nodig om een protocol te bekijken. Het Vilans Protocol Eten En Drinken heeft een aantal aandachtspunten. Deze aandachtspunten kunnen u helpen wanneer u als werk heeft op te helpen bij eten en drinken in de zorg. Wanneer u zich verdiept in dit Vilans Protocol kunt u beter hulp bieden bij eten en drinken. Het doel van dit protocol is meer bewustwording en meer kennis over eten en drinken in de zorg. Een van de aandachtspunten is het vragen naar de voorkeuren en wenen van de cliënt. Dit kunt u gebruiken wanneer u gehandicapten of ouderen moet eten geven. Verder komt het ook van pas wanneer u opzoek bent naar een protocol maaltijd voorbereiden. Wanneer u de zorgvrager eten en drinken wilt geven, moet u volgens het protocol leren om ondervoeding te signaleren. Daarnaast is het belangrijk om de ambiance tijdens het eten fijn te houden voor de cliënt. Dit om de cliënt een fijner gevoel te geven tijdens het eten en drinken.

Normen eten en drinken

Het Vilans Protocol bevat vier belangrijke normen die u moet kennen wanneer u een zorgvrager eten en drinken wil geven. Deze normen zorgen ervoor om het proces voor de zorgvrager wat aangenamer en gezonder te maken.

Enkele normen uit dit protocol zijn: het ongewild gewichtsverlies tegengaan, door goed in de gaten te houden hoeveel de cliënt eet. Ook staat het serveren van kwalitatief goede maaltijden erg hoog. Het is voor de cliënt fijn om lekker en gezond eten te kunnen eten. Cliënten vinden het fijn om te overleggen over de kwaliteit van het eten en drinken en de manier waarop zij dit krijgen. Tot slot is ook het in de gaten houden van de doelgroep die meer risico loopt op ondervoeding een belangrijke norm binnen dit protocol.
Login met Facebook

----------------------- OF -----------------------

Log in met uw ZorgBeurs account

Wachtwoord vergeten?
----------------------- OF -----------------------

Registreren