Wat moet ik doen tijdens revalidatie en hoe lang duurt dit?

Revalideren na een ongeluk of operatie kan behoorlijk zwaar zijn. Zeker wanneer u niet over de juiste middelen beschikt kan het moeilijk zijn om goed te revalideren. Maar toch wil iedereen hetzelfde: zo snel mogelijk weer de oude zijn. Gelukkig is het tegenwoordig beter mogelijk om goed en vlug te revalideren. Wanneer u moet revalideren is het handig om uzelf goed in te lezen over de mogelijkheden die er zijn voor het lichaamsdeel dat moet herstellen, want er zit veel verschil in. Dit artikel geef duidelijkheid over revalidatie.

Revalideren

Revalidatie betekent zoveel als ‘herstel’. Bij revalidatie probeert u een gewond lichaamsdeel te herstellen. Meestal moet dit na een ongeluk of een operatie. In veel gevallen is geheel herstel niet mogelijk, maar kunt u wel meer valide worden. Re-valide-ren, betekent dus letterlijk meer valide worden. Tijdens de revalidatie vindt er een soort therapie plaats, waar u uzelf aan moet houden. Dit kan bijvoorbeeld fysiotherapie zijn, psychotherapie, logopedie of sport. Revalidatie kent vele vormen, geheel afhankelijk van de ernst en locatie van de klacht. Een speciale verpleegkundige helpt u meestal bij het revalideren. U volgt zijn of haar opdrachten op en zorgt er zo voor dat uw klachten naarmate de tijd verstrijkt af zullen nemen.

Het begin van de revalidatie is een onderzoek. De revalidatiearts kijkt naar de klachten en welke gevolgen deze hebben voor uw functioneren in het dagelijks leven. Ook wordt er gekeken naar uw motivatie, dit speelt namelijk een grote rol tijdens de revalidatie. Het is dan aan de arts om haalbare doelen op te stellen waar u ook echt iets aan heeft. De hele revalidatie zal de arts aan uw zijde staan om u waar nodig te stimuleren en te helpen. Het is echter wel belangrijk dat u ook naar deze arts blijft luisteren, anders is het erg moeilijk om te revalideren.

Revalidatieduur

De duur van de revalidatie hangt geheel af van de ernst van de klacht en natuurlijk ook van het lichaamsdeel. Hoelang de revalidatie duurt is dan ook moeilijk te zeggen. Wel is het mogelijk om een indicatie te geven. Er worden daarom een aantal lichaamsdelen uitgelicht om u een beeld te geven van de duur van de revalidatie.

Sleutelbeen

Wanneer u uw sleutelbeen gebroken heeft duur het afhankelijk van het type breuk ongeveer 8 tot 24 weken tot deze weer helemaal genezen is. Na het dragen van een mitella en uw sleutelbeen voldoende rust gegeven te hebben, kunt u deze weer zoals voorheen gebruiken. Een sleutelbeel duurt over het algemeen vrij lang voordat het volledig is genezen en weer op oude kracht is.

Heup

De heup kan binnen zes weken genezen van een breuk. Het hangt echter wel af van de ernst van de breuk. Wanneer het er slecht aan toe is kan het tot enkele maanden duren voor u weer helemaal genezen bent. Hoe jonger u bent, hoe gemakkelijker u geneest.

Arm

Een gebroken arm is erg lastig omdat u vaak gebruikt maakt van uw armen. Wanneer u uw arm breekt moet u ook na het gips uw arm voldoende rust geven. Het kan enkele maanden duren voor uw arm weer geheeld is en u deze weer kunt gebruiken.

Been

Het genezen van een gebroken been duurt ongeveer 12 weken. Deze periode kan als erg lang worden ervaren, omdat u het waarschijnlijk niet gewend bent om in het gips te zitten. Het is dan voor veel mensen ook een pittige tijd.

Voet

Een gebroken voet revalidatie duurt circe 4 tot 6 weken. Hierna is de voet weer volledig recht gegroeid en kunt u deze na enkele oefeningen weer goed gebruiken zoals u dat voorheen deed.

Knie

Bij een gebroken knie mag u deze tot 6 weken niet belasten. Wel is het noodzakelijk dat u gedurende deze periode van rust uw knie gebruikt voor oefeningen. Deze bespreekt u met uw arts, die deze oefeningen waarschijnlijk duidelijk aan u zal uitleggen. Het verschilt namelijk per persoon welke oefeningen hiervoor het beste zijn.

Pols

Een gebroken pols is erg hinderlijk, omdat het herstel relatief lang duurt. Na de zes weken in het gips duurt het vaak nog een aantal maanden voor u uw pols weer kunt gebruiken. Daarnaast is de pijn vaak ook blijvend deze maanden. Na deze maanden kun u uw pols weer gebruiken zoals voorheen en zal ook de pijn verdwenen zijn.

Enkel

Bij een gebroken enkel moet u ongeveer zes weken in het gips. Omdat er veel gewicht rust op uw enkels zult u hierna met oefeningen weer terug moeten keren naar uw eerdere krachten. Het kan daarom enkele weken duren voor u weer comfortabel en pijnloos kunt lopen.

Hulpmiddelen bij revalidatie

Om te revalideren moet u in eerste instantie vaak in het gips. Na dit gips is het meestal nog niet over. U zult weer enorm moeten wennen om bijvoorbeeld uw pols weer zoals daarvoor te gebruiken. De arts neemt daarom vaak enkele oefeningen met u door die u dagelijks moet doen om zo de kracht weer terug te brengen in dit lichaamsdeel. Los van deze oefeningen zijn er ook diverse hulpmiddelen die het gemakkelijker maken om te revalideren Ook zorgen deze er in sommige gevallen voor dat de revalidatie wat sneller verloopt. Dit is echter niet bij alle hulpmiddelen het geval.

Er zijn diverse hulpmiddelen. Wanneer u moeite heeft met staan kunt u het douchen gemakkelijker maken door bijvoorbeeld een douchestoel aan te schaffen. Hier kunt u tijdens het douchen op zitten zodat u niet hoeft te staan. Hetzelfde geldt voor een toiletstoel, wanneer u bijvoorbeeld niet naar het toilet kan lopen. Een scootmobiel biedt en geweldige uitkomst wanneer u zich snel van A naar B wilt verplaatsen maar minder mobiel bent van uzelf. Met de scootmobiel kunt u overal heenrijden. U kunt ook een scootmobiel huren. Een iets minder dure optie is een rollator. Deze ondersteunt u tijdens het lopen. Wanneer u slechts kleine moeite heeft met wandelen kunt u een wandelstok aanschaffen. Deze zal u licht ondersteunen tijdens het wandelen. Deze hulpmiddelen kunt u tweedehands kopen of in een thuiszorgwinkel.







Gerelateerde producten

Bekijk alle braces in de zorgwinkel


Login met Facebook

----------------------- OF -----------------------

Log in met uw ZorgBeurs account





Wachtwoord vergeten?
----------------------- OF -----------------------

Registreren