Welke hulpmiddelen voor het bed zijn er en wat kosten ze?

Slaap is ontzettend belangrijk voor uw gezondheid. Wanneer het slapen niet meer makkelijk gaat, kan dit te maken hebben met het comfort van uw bed. Het kan natuurlijk ook komen doordat u moeite heeft met uw bed in en uit komen. Hiervoor zijn gelukkig veel opties beschikbaar die ervoor zorgen dat u weer heerlijk ontspannen kun slapen en opstaan. Alles over bedhulpmiddelen leest u in dit artikel.

Wat zijn bedhulpmiddelen?

Onder bedhulpmiddelen kunt u van alles rekenen. Zo zijn er bijvoorbeeld bedtafels, bedsteunen en ook de hoogte van uw bed kunt u rekenen tot een bedhulpmiddel. Een bedhulpmiddel maakt het voor u een stuk eenvoudiger wanneer u veel tijd in bed doorbrengt. Een liggende positie kan fijn zijn, maar soms is er ook behoefte om rechtop te zitten en bijvoorbeeld wat te eten, lezen of kijken. Een bedhulpmiddel kan u helpen om uw dagelijks leven wat meer op te pakken en uw leven wat gemakkelijker te maken. U kunt ook meerdere bedhulpmiddelen aanschaffen. Meestal komt u er pas achter wat u allemaal nodig heeft wanneer u beperkt wordt in uw nachtrust of dagelijkse praktijken, het is dan handig om direct op zoek te gaan naar wat u nodig heeft. Zo kunt u weer snel genieten van het dagelijks leven zonder dat het al te veel moeite en energie kost.

Soorten bedhulpmiddelen

Er zijn gelukkig heel wat bedhulpmiddelen, de kans is dan ook groot dat er ook voor uw probleem een geschikte oplossing is. Het is natuurlijk aan te raden om met uw dokter te spreken over welk hulpmiddel u het meeste nodig heeft. Toch kan het voor uzelf fijn zijn om eerst te bekijken welke hulpmiddelen er zijn rondom het bed. Of het nou hulpmiddelen voor het bed voor ouderen betreft of hulpmiddelen om zelfstandig uit bed te komen of om het gemak te verhogen, dit zijn de meest gebruikte mogelijkheden:

Bedtafel

Een bedtafel kunt u naast uw bed neerzetten. Deze gaat dan over het bed heen zodat u er gemakkelijk bij kunt. U kunt een bedtafel gebruiken voor eten en drinken maar ook voor andere dingen als boeken, laptops of andere dingen die u graag recht heeft staan.

Bedhek

Een bedhek is nodig wanneer u onrustig slaapt, en daardoor bang bent dat u mogelijk uit bed kunt vallen. Het hek wordt naast het bed geplaatst waardoor u niet uit het bed kunt rollen. Dit zorgt voor extra zekerheid tijdens uw nachtrust waardoor u meer ontspannen kunt slapen.

Bedsteun

Een bedsteun dient u over het bed heen te plaatsen. Het is een rekje dat u vast kunt pakken wanneer u uit bed wil stappen of rechtop in het bed wil gaan zitten. U hoeft hiervoor uw buikspieren minder te gebruiken, wat erg fijn kan zijn wanneer u lichamelijke klachten heeft en moeite heeft met opstaan.

Bedverhoger

Een bedverhoger is ideaal wanneer u uw bed te laag vindt, maar liever geen nieuw bed wil aanschaffen. Een bedverhoger kunt u onder de pootjes van het bed plaatsen waardoor het bed direct een aantal centimeter hoger is. Deze verhogers kunt in diverse afmetingen bestellen waardoor het helemaal naar uw zin is. Een voordeel van een hoger bed is dat u makkelijker uw bed in en uit kunt komen.

Waterdichte matrasbeschermer

Een waterdichte matrasbeschermer beschermt uw matras tegen vocht en schimmels. Een matras schoonmaken is moeilijk en kost veel geld. Wanneer u veel zweet of last hebt van incontinentie is een waterdichte matrasbeschermer een geweldige oplossing om uw matras toch schoon en droog te houden.

Rugsteun

Brengt u veel tijd door in uw bed? Dan is het prettig om zo nu en dan eens recht op te zitten. Een aantal kussens zijn hiervoor geschikt, maar zullen uw rug weinig goeds doen. Een rugsteun is daarom noodzakelijk om te hebben. Deze zorgt ervoor dat u op een goede manier rechtop zit en het voor uzelf ook nog comfortabel is.

Bedpapegaai

De bedpapegaai is een bedheffer die het voor u een stuk gemakkelijker maakt om van lig- of zithouding te verplaatsen. De bedpapegaai kunt u naast het bed plaatsen waardoor de hendel boven u hangt. Wanneer u deze vastpakt kunt u uzelf omhoogtillen en van houding veranderen. Ook vergemakkelijkt dit het rechtop gaan zitten.

Matraslifter

Een matraslifter kunt u onder het matras plaatsen aan de kant van uw benen of aan de kant van uw rug. Wanneer u last heeft van de doorbloeding kunt u de lifter onder uw benen plaatsen, waardoor uw benen hoger liggen dan de rest van uw lichaam. Wanneer u het fijner vindt om wat meer rechtop te liggen, plaatst u de lifter onder uw rug.

Incontinentie onderlegger

Deze matrasbeschermer is wat eenvoudiger in gebruik dan de matrasbeschermer die u over het hele matras moet plaatsen. De onderlegger hoeft u alleen maar onder u neer te leggen waardoor u ’s nachts zonder zorgen kunt gaan slapen. De onderlegger kunt u er ook makkelijk weer afhalen en schoonmaken.

Wat kost het

Aangezien de bedhulpmiddelen allemaal totaal verschillend zijn, verschillen de prijzen ook. Zo kunt u een bedtafel van een designmerk kopen, maar ook van de zorgwinkel. De prijs zal dan ook flink verschillen. De prijzen liggen tussen de 20 en 200 euro, afhankelijk van het product en merk dat u koopt. Wanneer u goedkope materialen kiest, zal het product ook een stuk goedkoper zijn. U levert dan wel in op de kwaliteit. Wanneer u van plan bent om het product dagelijks te gebruiken, is het aan te raden om hier iets meer in te investeren en te gaan voor de beste kwaliteit. 
Login met Facebook

----------------------- OF -----------------------

Log in met uw ZorgBeurs account

Wachtwoord vergeten?
----------------------- OF -----------------------

Registreren