Alles wat u moet weten over de traplift

Een traplift in huis kan uw leven een stuk gemakkelijker maken. Zeker wanneer u slecht ter been bent en helaas geen mogelijkheid heeft om te verhuizen. Een traplift kan ervoor zorgen dat u uw eigen huis niet meer ziet als een obstakel, maar juist iets waar u van houdt. Alles wat u moet weten over trapliften leest u in dit artikel.

De traplift

Ook al klinkt het allemaal erg logisch, toch is het niet vanzelfsprekend om te weten wat een traplift nu eigenlijk is. Voor u opzoek gaat naar een traplift moet u dan ook eerst weten wat dit systeem is. Een traplift in huis is niet zo gemakkelijk als het lijkt. Ieder huis is anders, en de ene trap is de andere niet. Een traplift is kortgezegd een stoel met een gemotoriseerde aandrijving. Met deze stoel kunt u langs een railing die aan de trap gemaakt wordt, naar boven en naar beneden in uw huis. De traplift is een geweldige uitkomst voor gehandicapten of ouderen. Dankzij de traplift kunt u blijven functioneren in uw eigen huis zonder dat u iedere keer om hulp moet vragen bij anderen, of erger nog, helemaal niet meer naar boven kunt. U kunt dankzij de traplift in uw eigen vertrouwde omgeving blijven wonen.

Soorten trapliften

Aangezien ieder huis, en iedere trap anders is, zijn ook verschillende trapliften noodzakelijk. Wanneer u opzoek bent naar een geschikte traplift in uw huis kunt u het beste bij een speciaalzaak aankloppen. Zij weten vaak precies welke traplift voor u het meest geschikt is. Wanneer u toch even wil kijken welke soorten er zijn, staan hier een aantal soorten trapliften om u een beter beeld te geven.
Er zijn drie soorten trapliften: een traplift voor een rechte trap, een traplift voor een trap met één bocht en een traplift voor een trap met meerdere bochten. De traplift voor een rechte trap is het eenvoudigst de installeren. Hier zijn de minste materialen voor nodig. Binnen enkele uren is deze lift geïnstalleerd. De traplift voor een trap met één bocht is al wat moeilijker om te installeren. Deze moet helemaal op de maat van de bocht in uw huisgemaakt worden. De levertijd en installatie van deze traplift is dan ook langer. Ook de traplift voor een trap met meerdere bochten is wat moeilijker, zeker wanneer het een lange trap betreft. Laat u echter niet ontmoedigen, want het is zeker mogelijk en de moeite waard om deze traplift te installeren.

Kosten traplift

De kosten van een traplift verschillen enorm, dit komt door het feit dat de ene trap lang is, de andere kort. De ene trap heeft geen bochten, de ander wel drie. Hoe makkelijker het is om de traplift te maken, hoe minder het kost. De kosten van een traplift voor een rechte trap, liggen meestal rond de 2.500 en de 5.000 euro. Afhankelijk van de lengte van de trap. Wanneer u een trap heeft met meerdere bochten, dan ligt de prijs ook hoger. U zult van tussen de 5,000 en 14,000 euro kwijt zijn. Dit hangt af van de lengte en het aantal bochten in de trap. Laat u zich voor adviseren aan de hand van uw trap. Zo weet u welke opties er zijn en wat de voordeligste keuze is.

Vergoeding traplift

Het is gelukkig zo dat u uw traplift kunt laten vergoeden. Dit omdat een traplift valt onder de WMO. Deze wet zorgt ervoor dat u ook als u ouder bent of gehandicapt, alsnog thuis kunt blijven wonen. U kunt daarom een vergoeding of subsidie aanvragen voor uw traplift. Houd er echter wel rekening mee dat dit niet eenvoudig is. Het is afhankelijk van uw situatie en inkomen. Allereerst heeft u een dokterverklaring nodig, waaruit blijkt dat traplopen voor u niet meer verstandig is. Deze verklaring moet u laten zien het WMO-loket van uw gemeente. U kunt dan in aanmerking komen voor een vergoeding. De gemeente bekijkt of zij deze vergoeding geven en of u in aanmerking komt voor zo’n vergoeding of subsidie.

Tweedehands traplift

Wanneer u niet in aanmerking komt voor een vergoeding, maar wel een traplift wilt kopen, kun u ervoor kiezen om een tweedehands traplift te kopen. Zo kunt u flink wat kosten besparen. Het echter wel behoorlijk ingewikkeld om een tweedehands traplift te kopen, omdat ieder huis anders is. Zo komt het er vaak op neer dat de kosten van een tweedehands traplift niet eens zoveel lager liggen dan die van een nieuwe traplift. Dit komt omdat de railing in bijna alle gevallen opnieuw gemaakt moet worden. Soms bent u daarom zelfs duurder uit dan dat u een nieuwe traplift koopt. De terugkoopwaarde van een nieuwe traplift ligt ook vele malen hoger dan die van een tweedehands traplift. Een tweedehands traplift is wel volkomen veilig. U kunt deze kopen bij een leverancier van trapliften, zij hebben ook uitvoerige controle uitgevoerd over deze traplift.
Login met Facebook

----------------------- OF -----------------------

Log in met uw ZorgBeurs account

Wachtwoord vergeten?
----------------------- OF -----------------------

Registreren