Hoeveel verdient een tandarts?

Het salaris van een tandarts verschilt in veel gevallen enorm. Aangezien u voor ieder tandartsbezoekje moet betalen is het logisch dat u zich afvraagt wat een tandarts nou precies verdient. Tandartsen hebben geen cao, daarom verschillen de salarissen flink. Wel zijn er richtlijnen die de hoogte van het salaris van een tandarts bepalen.

De taken van een tandarts

Een tandarts onderzoekt gebitten van patiënten. Het doel hiervan is het voorkomen van ziektes of andere ongemakken. Wanneer het nodig is voert de tandarts zelf een behandeling uit of verwijst hij de klant verder, bijvoorbeeld naar een mondhygiënist. Tandartsen kunnen kiezen en tanden trekken, gaatjes vullen met een speciale boor maar bijvoorbeeld ook kronen en bruggen plaatsen. Een andere belangrijke taak van een tandarts is adviseren. Wanneer er een patiënt langskomt geeft de tandarts deze persoon op maat gemaakt advies over zijn of haar gebit. De tandarts moet daarom altijd op de hoogte blijven van het vak. Hierdoor zal een tandarts regelmatig naar cursussen en lezingen moeten om op de hoogte te blijven.

Werkwijze van een tandarts

Vandaag de dag zijn er steeds meer teams van tandartsen. Vroeger was er nog één tandarts, nu wordt er meer samengewerkt. Het voordeel hiervan is dat men elkaar kan controleren en bevragen. In zo’n team werken meestal tandartsen, assistenten en mondhygiënisten. De tandarts is de leider van dit team. Ook kan een tandarts dit beroep zelfstandig uitvoeren door een eigen praktijk te openen. Er zijn ook veel tandartsen die het juist prettig vinden om eigen baas te zijn. Zo kunnen zijn hun eigen tarieven en werkwijze bepalen.

Salaris van een tandarts

Het is lastig om een vast bedrag te geven omdat alle tandartsen anders werken. Daarnaast speelt het aantal patiënten dat bij de tandarts langskomt ook een grote rol. Wanneer de tandarts in loondienst werkt kan dit voordelig zijn, zo heeft hij een vast salaris. Wanneer de tandarts als zelfstandige werkt kan het nog lastig zijn om elke maand hetzelfde te verdienen. Klanten die gezond zijn komen immers niet vaker dan eens per halfjaar. Wanneer een tandarts net begonnen is met werken, dus vanaf 21 jaar, verdient deze ongeveer tussen de €3.500 en de €5.200 euro bruto per maand. Zelfstandige tandartsen met meer ervaring verdienen om en nabij zo’n €98.000 per jaar.

Opleiding tot tandarts

Een opleiding tot tandarts duurt minimaal zes jaar. Dat is behoorlijk lang, wanneer u nagaat dat de gemiddelde opleiding zo’n vier jaar duurt. Na een driejarige bacheloropleiding moet de toekomstige tandarts nog een driejarige master volgen. Indien nodig kan de tandarts hierna nog verder studeren.Gerelateerde producten

Bekijk alle braces in de zorgwinkel


Login met Facebook

----------------------- OF -----------------------

Log in met uw ZorgBeurs account

Wachtwoord vergeten?
----------------------- OF -----------------------

Registreren