Hoe werkt een glucosetest?

Met een glucosetest kunt u uw stofwisseling onderzoeken. Glucose is het suiker dat in veel voedingsstoffen aanwezig is. Met een glucosetest kunt u op een eenvoudige manier onderzoeken of u glucose tolerant of juist glucose intolerant bent. Het geeft u een duidelijk en betrouwbaar beeld van de stofwisseling.

Wat zijn de voorbereidingen van een glucosetest?

Wanneer u een glucosetest gaat doen is het belangrijk dat u nuchter bent. De dag voor uw onderzoek is mag u vanaf 20.00 uur in de avond niets meer eten en drinken, ook roken is niet toegestaan. Op de dag van het onderzoek zelf mag u ook niet meer eten. Wel mag u nog zwarte koffie en thee en water drinken. Gebruikt u medicatie? Dan mag u deze wel innemen. Misschien heeft de arts hier iets over gezegd, dan moet u zich aan deze afspraken houden.

Wat moet ik meenemen naar de test?

In de meeste gevallen heeft u uw persoonsgegevens nodig als ID-kaart en uw medische gegevens. Voor u een glucosetest mag doen heeft u ook een verwijzing nodig van de huisarts. Indien u het nodig vindt kan u alvast wat te eten en te drinken meenemen voor na de test.

Hoe werkt de glucosetest?

De glucosetest is eigenlijk vrij simpel. Er wordt bloed bij u afgenomen en dit wordt opgeslagen in een daarvoor bestemd buisje. Het is nu de bedoeling dat u een suikerdrankje binnen enkele minuten opdrinkt. Door de smaak kan het zo zijn dat u hier een beetje misselijk van wordt. U mag nu rustig in de wachtruimte wachten. Ook nu mag u nog niets eten, drinken of roken. Zware lichamelijke inspanningen zijn tijdens dit onderzoek niet toegestaan. Wacht daarom rustig tot de arts u weer komt halen. Na een uur wordt er nogmaals bloed bij u afgenomen, hierna moet u nog steeds even wachten. Na nog een uur wordt er voor de laatste keer bloed bij u afgenomen.

Hoelang duurt een glucosetest?

Al met al kan de glucosetest twee tot drie uur duren. Deze uren brengt u grotendeels wachtend door. Zorgt u dus zeker dat u een boekje meeneemt (en ook uw telefoon, maar houdt er rekening mee dat telefoongebruik niet overal toegestaan kan zijn) om de tijd te verdrijven.

Hoelang na het onderzoek mag ik weer eten en drinken?

U mag direct na het glucoseonderzoek weer eten en drinken. Dit wordt zelfs aangeraden omdat u anders een beetje flauw kan worden. Dit is niet veilig wanneer u nog naar huis moet rijden of in het openbaar vervoer moet zitten. Wacht u daarom eventjes in de wachtruimte en eet en drink wat.

Bloed  Glucose  Suiker  Tests  


Gerelateerde producten

Bekijk alle cholesterol-glucosetests in de zorgwinkel


Login met Facebook

----------------------- OF -----------------------

Log in met uw ZorgBeurs account

Wachtwoord vergeten?
----------------------- OF -----------------------

Registreren