Hoe gebruik ik een rollator op een veilige manier?

Voor de eerste keer een rollator gebruiken kan behoorlijk spannend zijn, er zitten veel functies op die u waarschijnlijk nog niet uit uw hoofd kent. Het is daarom belangrijk om uw rollator goed te leren begrijpen zodat u er op een veilige manier mee overweg kunt. Dit artikel kan u helpen bij het beter begrijpen van uw rollator.

Controle voor het rijden

Om te beginnen moet u iedere keer dat u de rollator wil gaan gebruiken een kleine controle uitvoeren. Bekijk allereerst of het frame goed uitgeklapt is, wanneer dit niet het geval is kan de rollator plotseling inklappen. Vervolgens kunt u controleren of de zitting ook volledig is uitgeklapt. Dit doet u door met beide handen op de zitting te drukken, wanneer u een klik hoort is het volledig uitgeklapt. Tot slot kunt u controleren of de remmen werken. De rollator moet direct afremmen zonder dat dit veel kracht kost.

Buiten lopen met een rollator

Aangezien u waarschijnlijk veel buiten komt met uw rollator is het handig om te weten waar u op moet letten. Zo kunnen er losliggende tegels liggen of kan de weg wat hobbelig zijn. In dat geval is het belangrijk om goed op de grond te blijven letten zodat u niet zal struikelen. Om struikelen te voorkomen moet u ook uw voeten bij iedere stap goed optillen. Houd, zeker aan het begin van het gebruik, uw handen aan de remmen zodat u op ieder gewenst moment direct kunt remmen. In Nederland is er gelukkig rekening gehouden met rolstoelen en rollators, hierdoor kunt u vaak de rolstoel-opstapjes gebruiken.

Traplopen met een rollator

Leun niet op de rollator wanneer u de trap op of af gaat, hiervoor is de ondergrond te onstabiel. Klap de rollator in en til hem op. Wanneer dit te veel kracht en moeite kost kunt u het beste om begeleiding vragen of kijk of er een lift aanwezig is.

Houding tijdens het lopen met een rollator

Om het gebruik van uw rollator zo prettig mogelijk te laten verlopen is het belangrijk om een goede houding aan te nemen. Hierbij moet u denken aan de volgende dingen: loop altijd zo rechtop mogelijk. Dit is beter voor uw rug en zo kunt u de rollator makkelijker duwen. Blijf ook tijdens het lopen dichtbij de rollator lopen, dit draagt bij aan een betere houding. Wanneer u merkt dat u krom begint te lopen, neem dan een rustpauze. Probeer ook niet te veel op de handvatten te steunen en zorg ervoor dat uw handen bij de rem zitten.

Gebruik parkeerrem

Een rollator heeft twee remmen, een rem om mee af te remmen en een parkeerrem. Wanneer u in de remhendels knijpt remt de rollator af, waarna u weer verder kunt lopen. Wanneer u de remhendels naar beneden klemt, is dat de parkeerrem. Nu staat uw rollator vast. Dit kan erg handig zijn, bijvoorbeeld wanneer u even wil gaan zitten. Wanneer u opstaat moet u ook de parkeerrem erop laten staan. Verder is het handig om deze rem te gebruiken wanneer u stopt op een oneffen oppervlak en wanneer u in een lift staat.Gerelateerde producten

Bekijk alle rollators in de zorgwinkel


Login met Facebook

----------------------- OF -----------------------

Log in met uw ZorgBeurs account

Wachtwoord vergeten?
----------------------- OF -----------------------

Registreren