Spring naar inhoud

Centrum voor Bijzondere Tandheelkunde Friesland

Het Centrum voor Bijzondere Tandheelkunde Friesland (CBT) biedt hulp aan patiënten bij wie behandeling in de algemene tandartspraktijk niet goed mogelijk is.

Locaties

Waar heeft u een afspraak? Klik op de poliklinieken voor locatie, route & contact.

Belangrijke mededeling

Wegens het vertrek van collegae stelt het Centrum voor Bijzondere Tandheelkunde (CBT) per direct een patiëntenstop in voor de categorie extreem angstige volwassen patiënten en kinderen. Ook de patiënten die nu op de wachtlijst staan, kunnen niet worden geholpen. Deze patiënten en hun verwijzers zijn inmiddels op de hoogte gebracht.

Wat kunt u verwachten?

De volgende patiëntengroepen kunnen bij het Centrum voor bijzondere tandheelkunde terecht:

  • Patiënten waarbij voor onderzoek en behandeling intensieve samenwerking tussen tandartsen en specialisten nodig is (door bijvoorbeeld een ernstige aandoening, zeldzame afwijking, gecompliceerde gebitssituatie, extreme angst of door een lichamelijke of verstandelijke beperking).
  • Als een medische behandeling ingrijpende gevolgen heeft voor de mond en het gebit (zoals een bestralingsbehandeling of chemotherapie).
  • Als iemand langdurig ernstig ziek is, of is opgenomen in een verpleeghuis.

Het CBT is er ook voor advies of het geven van een tweede mening (second opinion). Bijvoorbeeld als er een moeilijke beslissing moet worden genomen over een ingrijpende behandeling, een belangrijke keuze moeten worden gemaakt of een al uitgevoerde tandheelkundige behandeling niet het gewenste resultaat heeft. In die gevallen kunnen de tandartsen van het CBT de (huis)tandarts en patiënt helpen bij hun beslissing. Ook kunnen de tandartsen van het CBT adviseren over hoe een probleem het best kan worden aangepakt.

Aandachtsgebieden

Maxillofaciale prothetiek

Dit is tandheelkundige zorg aan:

  • geheel of gedeeltelijk tandeloze patiënten bij wie het maken van of het dragen van een gebitsprothese grote moeilijkheden geeft;
  • patiënten met aangeboren afwijkingen in het kauwstelsel (bijv. lip-kaak-verhemeltespleten, afwijkingen van het tandglazuur of het ontbreken van (blijvende) tanden en kiezen;
  • patiënten met aandoeningen die verkregen zijn door oncologische aandoeningen (o.a. mondkanker), of door ongevallen (verwonding, verbranding); ook aangezichtsprotheses bij defecten van oog-wang, oor of neus.

Gnathologie

Dit is tandheelkundig onderzoek en behandeling van patiënten met:

  • onbegrepen pijnklachten in de hoofd-hals regio;
  • stoornissen, overbelasting en/of pijn van het kaakgewricht en/of de spieren van het kauwstelsel en de nek-schouderregio, waarbij het gebit (mogelijk) een rol speelt.

Gehandicaptenzorg

  • aan patiënten met een lichamelijke en/of verstandelijke beperking waardoor de normale mondzorg in de algemene tandartspraktijk niet goed mogelijk is;

Geriatrische- en medisch gecompromitteerde patiëntenzorg en tandheelkunde aan bewoners in verpleeghuizen

Dit is tandheelkundige zorg aan:

  • ouderen bij wie de mondzorg in de algemene tandartspraktijk niet (meer) mogelijk is
  • patiënten die verblijven in verpleeghuizen
  • patiënten met medisch-gerelateerde aandoeningen (op verwijzing)
  • (geriatrische) patiënten die in het ziekenhuis verblijven (op verwijzing)

Meer over deze afdeling

Wachttijden

Voor verschillende behandelingen kent het CBT wachttijden.

De rol van de eigen tandarts

U blijft in principe steeds patiënt van uw eigen tandarts. Uw tandarts blijft zoveel mogelijk het (half)jaarlijkse mondonderzoek uitvoeren. Bij pijnklachten in de avond en in het weekend meldt u zich ook bij uw tandarts of de dienstdoende tandarts van de spoedgevallendienst. Heeft u geen eigen tandarts? Wij verzoeken u zich zo spoedig mogelijk bij een tandarts in te schrijven.

Eerste bezoek

Bent u ooit eerder patiënt geweest in het MCL? Dan kunt u direct doorlopen naar uw afspraak. Bent u nieuw in het MCL, dan is het nodig dat u zich voor de afspraak laat inschrijven als patiënt. Dat kan bij de ontvangstbalie in de centrale hal. Doe dit een kwartier voordat u op uw afspraak wordt verwacht, aangezien dit enige tijd kost. Vervolgens meldt u zich op het secretariaat van het CBT, route 66 op de eerste verdieping van het MCL.

Behandelplan

Op grond van het onderzoek tijdens de intake beoordeelt de tandarts of u in aanmerking komt voor tandheelkundige hulp in het CBT of dat met bijvoorbeeld een advies aan uw eigen tandarts uw probleem in de algemene tandartspraktijk kan worden behandeld. In het eerste geval stelt de tandarts in overleg met u een behandelplan op. Mogelijk leent uw specifieke (gebits)situatie zich voor een (multidisciplinair) intercollegiaal overleg. Na het doornemen van uw situatie zal een behandelplan worden opgesteld waarbij ook collega-tandartsen en eventueel andere behandelaars zullen worden betrokken. Voor het bespreken van een dergelijk behandelplan zal met u een aparte afspraak worden gepland.

Kosten

De tandarts bespreekt naast het behandelplan ook de kosten van de behandeling met u. Daarbij komt tevens aan de orde welke kosten voor uw eigen rekening zijn (eigen bijdrage) en welke kosten de zorgverzekeraar waarschijnlijk vergoedt.

Terug naar de eigen tandarts

Als de behandeling klaar is gaat u voor de controles, (pijn)klachten en eventuele onderhoudsbehandelingen weer terug naar uw eigen tandarts.

Klachten

Een verwijzing naar het CBT betekent meestal dat uw tandheelkundig probleem en de specifieke situatie meer dan de normale aandacht en deskundigheid vereisen. Hoewel de tandartsen in het CBT zich inspannen om verbetering te bereiken, is hiervoor geen zekerheid te geven. Het komt helaas voor dat het resultaat van de behandeling tegenvalt.